Istoric

Ca români ce am ales și ne-am văzut visul împlinit să trăim pe aceste binecuvântate meleaguri care ne-au adoptat și ne-au permis fără restricții să ne închinăm în legea strămoșească, am considerat firesc să dorim să avem un loc anume unde să mulțumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra noastră. Așa că purtând în suflet Sfânta Tradiție Ortodoxă, am strămutat-o împreună cu noi și am dorit să-i înfigem adânc rădăcinile în aceste locuri, să ne fie pavăză cât vom fi trăitori pe aceste meleaguri și să poată rămâne moștenire neștirbită urmașilor noștri.

Din această dorință înflăcărată, a luat ființă în anul 1993 un grup de inițiativă al Comunității Ortodoxe Române, care și-a unit eforturile și a cumpărat o proprietate în Lilburn, GA, pe care a donat-o comunității nou formate, punând-o sub patronajul "Sf. Împărați Constantin și Elena". De asemenea, pentru a respecta legile Ierarhice în Biserica Ortodoxă, Sf. lăcaș a fost afiliat Episcopiei Ortodoxe Romano Americane de la Vatra, sub omoforul IPS Arhiepiscop Nathaniel, iar mai târziu și a IPS Episcop Vicar Irineu. În semn de profundă recunoștință față de acest grup de oameni minunați, dedicați idealului comunitar, permiteți-mi să-i numesc și totodată să-mi exprim convingerea că vor fi veșnic pomeniți în rugăciunile acestei Biserici: fam. Tinca și Iosiv Negrău (Dumnezeu să-i odihnească) , fam. Sava, d-l Ion Petre și d-na Georgeta Chirițoiu.

Nu în ultimul rând vom aminti aici și pe Cucerniciile lor Preoții, care de-a lungul acestei perioade au trudit alături de enoriași spre realizarea acestui proiect de a avea o Biserică la fel de frumoasă atât arhitectural cât și spiritual, ca aceea pe care am lăsat-o în cătunul, satul sau orașul de unde am venit fiecare: Pr. Teodor Regos, Pr. Cătălin Mot, Pr. Gheorghe Libotean, Pr. Mihaiu Resiga, (Pr.) Alin Ștefan Macarie, Pr. Gabriel Bulz, Pr. Dr. Chesarie Bertea, Pr. George Acsente.

De-a lungul anilor, proprietatea Bisericii a suferit modificări impuse de continua creștere a numărului de membri. Astfel de la cei câțiva zeci de membri fondatori, s-a ajuns la un număr de aproape două sute de membri cotizanți și numărul lor este în continuă creștere. Din cauza acestui fapt s-a impus imperios construirea unei noi Biserici mai încăpătoare și implicit, lărgirea proprietății prin adăugarea unui lot mai mare de pământ, necesar noii construcții. Astfel, de la o casă parohială, aproape trei acri de pământ și o Capelă de Rugăciune, avem astăzi un lot de aproape 18 acri și un edificiu al noii Biserici ce poate cuprinde sub acoperișul său aproape 400 de credincioși.

Întâmplări minunate se petrec în acest spațiu pur românesc: înălțătoare slujbe religioase duminicale și la sărbători; activitățile de pe "prispa bisericii" care dintotdeauna a fost leagănul culturii românești, cultură pe care noi încercăm să o menținem vie și nealterată și aici la mii de kilometri distanță de țară. Facem aici referire la Festivalul de Tradiții Românești început în anul 2000 și multe alte activități cultural-religioase la care își dau concursul membrii comunității noastre.

Toate acestea s-au făcut de-a lungul timpului cu chibzuința gospodarului care își drămuiește puținul avut și cu foarte mult voluntariat din partea celor implicați în această nobilă cauză. Aplaudăm acești oameni care activează și astăzi în Consiliul Parohial și care nu vor să fie onorați prin publicarea numelor lor în acest context, ci doar să aibă mulțumirea sufletească a efortului încununat de succes. Sperăm că toate proiectele în desfășurare se vor finaliza cât de curând spre binele acestei Comunități Române Ortodoxe și spre Slava lui Dumnezeu!


parohia.jpg

înființarea parohiei

26 Iunie 1993


biserica.jpg

sfințirea bisericii

18 Octombrie 2008


Reportajul realizat la Sfințirea Bisericii în anul 2008 de postul de televiziune România Internațional și difuzat în cadrul emisiunii Universul Credinței.


parintele.jpg

numirea pr. george acsente ca preot paroh

29 Aprilie 2013


Fotografia de grup la aniversarea celor 25 de ani de ortodoxie la Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” Lilburn, GA.

Foto credit: Igor Globa


Florian Ion