Școala Duminicală

La Mulți Ani!

Duminică 13 Ianuarie, la ora de Tradiții și Obiceiuri Românești, am vorbit despre Tradiții și Obiceiuri de Anul Nou și Bobotează.

Am aflat că Sorcova este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care anunță sosirea anului nou. Tradiția spune că urătorul trebuie să lovească persoana urată de 40 de ori cu Sorcova în timpul recitării colindului 😊. Sorcova era făcută din ramuri de măslin și laur.

Plugușorul este o colindă agrară, cu elemente teatrale, având ca subiect munca depusă pentru obținerea pâinii.

Capra este în credința populară animalul care indică dacă vremea va fi bună sau rea. Jocul caprei este un ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează.

Dansul Ursului simbolizează purificarea și fertilizarea pământului pentru anul nou care începe. Ursul este întruchipat de un flăcău tânăr care poartă pe cap și umeri blana de urs, obicei păstrat încă din cele mai vechi timpuri.

Bineînțeles am plătit urătorii cu nuci, mere și colaci. Am învățat cum se sparg nucile în palme, copii au fost fascinați.

Am mai aflat ca Apa Sfințită de Bobotează (sau botezul Domnului) are puteri miraculoase și nu se strică niciodată.

De Bobotează preotul merge în casele enoriașilor și stropește cu Agheasmă, obicei păstrat cu sfințenie din generație în generație. Această apă sfințită are putere curățitoare și sfințitoare a harului Dumnezeiesc și aduce Binecuvântarea lui Dumnezeu peste casa creștinului.

La vizita de Bobotează este bine să avem pe masă o lumânare aprinsă, o icoană și un vas curat cu apă.
În încheiere copiii au desenat scena Botezului Domnului.

Loredana Ghira - Instructor Tradiții și Obiceiuri Românești