Școala Duminicală

Astăzi 10 Martie la Școala Duminicală am vorbit despre importanța Pomenirii celor adormiți.

În tradiția cultului ortodox, cunoaștem de la Sfinții Apostoli că parastasele, pomenile și liturghiile făcute pentru răposați pricinuiesc acestora mare ușurare și folos.

Pentru a face o pomenire la Biserică (sau la mormânt) avem nevoie de vin roșu, colivă, un colac sau prescură, lumânări și pomelnic.

Astăzi copiii au învățat cum se face un pomelnic.

Am făcut împreună colivă, învățând și semnificația acesteia! Coliva este făcută din boabe de grâu, pe care însuși Domnul Iisus le-a înfățișat ca simbol al învierii trupurilor. Aromele și dulciurile din compoziția colivei simbolizează dulceața vieții veșnice, pe care nădăjduim că au dobândit-o cei adormiți.

În trecut am luat parte la un parastas, la care un membru al familiei, după terminarea rugăciunii, a întrebat preotul: „Părinte, cine o să se roage pentru noi?”, la care preotul a răspuns arătând către copiii care erau de față „ACEȘTIA o să se roage pentru voi.” Deci noi, părinții, suntem responsabili să învățăm copiii despre importanța pomenirii celor adormiți!!

Am găsit un film animat deosebit, care redă foarte frumos cele două lumi (The land of the Living and The land of the Dead 😊), în care se explică importanța ofrandelor aduse celor adormiți!

Vizionați acest film împreună cu familia și dacă tot suntem în postul Sfintelor Paști să ne amintim și să ne rugăm pentru cei plecați, dragi ai noștri ❤️. https://www.netflix.com/title/80189213

Loredana Ghira – Instructor Tradiții și Obiceiuri Românești