Școala Duminicală

Duminică 12 Mai la Școala Duminicală am făcut o recapitulare la ce am învățat în acest an la ora de Tradiții și Obiceiuri Românești.

Ne-am adus aminte de gustul dulce al mustului și importanța vinului și a prescurii în cultul și tradiția ortodoxă. Au urmat apoi sărbătoarea Crăciunului și tradițiile cu obiceiurile de iarnă, sărbătorile iubirii din luna Februarie, importanța pomenirii celor adormiți în postul Paștelui, tradițiile și obiceiurile în săptămâna patimilor și Sărbătoarea Pascală.

Am repetat Rugăciunea lui Iisus sau Rugăciunea Minții (pe care o repetăm la fiecare oră și o știm 😊, varianta pentru copii: Doamne Iisuse, miluiește-mă!). Copiii au primit rugăciunea acasă, să o repete în fiecare zi.

Am vorbit și despre Sărbătoarea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătorită pe 24 iunie.

În calendarul popular, această zi poartă numele de Sânziene, nume specific zonelor din Ardeal, iar în Muntenia și Oltenia este întâlnită sub denumirea de Drăgaica. Sânzienele erau considerate a fi niște zâne frumoase, divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, neumblate de om. Potrivit tradițiilor, în această zi fetele culeg de pe câmp flori de sânziene și împletesc cununi pe care le aruncă peste case. Am împletit și noi cununi de flori și ne-am transformat în zâne❤️.

Vă doresc tuturor o vară frumoasă, plină de soare și amintiri ❤️.

Loredana Ghira – Instructor Tradiții și Obiceiuri Românești