Calendar 2019

Nu există casă de creștini care să nu aibă un calendar în care sunt trecute sărbătorile mari de peste an, posturile mari și zilele de post din timpul unui an și, desigur, sfinții pe care Biserica îi pomenește în fiecare zi. Calendarul creștin ortodox este cel care ne arată ritmul și pulsul vieții bisericești. Pulsul vieții creștinului este dat de pulsul vieții Bisericii. Reperele principale ale vieții sale de peste an ca și ale programului său săptămânal sau zilnic sunt indicate de calendar. Pentru viața Bisericii, ca și pentru viața creștinului, are o importanță deosebită pomenirea sfinților.

Într-adevăr, Biserica a rânduit de la început ca în fiecare zi a anului să se facă pomenirea unui sfânt sau a mai multor sfinți ai săi. Omul are nevoie de modele pentru a se ghida în viața sa. Modelele creștinului sunt sfinții. Sfinții trecuți de Biserică în calendar pentru a fi pomeniți și pentru a servi drept model creștinilor aparțin celor mai diverse categorii: apostoli, evangheliști, ierarhi, mucenici, cuvioși, etc. Prin strădaniile lor de o viață sau printr-un singur gest bineplăcut lui Dumnezeu, sfinții au primit darul sfinților al lui Dumnezeu, numărându-se printre cei ce se împărtășesc de dumnezeiasca slavă. Prezența sfinților ne dă curaj. Ei sunt pentru noi mărturie că omul poate birui neputințele și ispitele vieții, poate să se împlinească, poate să ajungă la Dumnezeu în ciuda atâtor obstacole care țin de sine sau de lumea care-l înconjoară. Sfinții sunt cei mai apropiați prieteni ai omului.

din “Ghidul practic al creștinului ortodox” de Preot Dr. Constantin Coman, Facultatea de Teologie a Universității București

Florian Ion