Ce înseamnă Biserica vie?

Când vorbim despre biserica noastră, și despre o biserică creștin-ortodoxă în general, ne-am întrebat: Care este descrierea biblică a Bisericii Vii? Cum au văzut primii apostoli modelul Bisericii lui Hristos, cum au descris ei felul în care enoriașii unei biserici ar trebui să-și conducă viața?

În Sfânta Scriptură, la Epistola Întâi către Corinteni a Apostolului Pavel, cap. 12, găsim poate cea mai bună descriere a Bisericii Vii: toți suntem parte din trupul lui Hristos, suntem diferiți dar lucrăm împreună.

12. Căci precum trupul unul este, și are mădulare multe, iar toate mădularele trupului, multe fiind, sunt un trup, așa și Hristos.

18. Dar acum Dumnezeu a pus mădularele, pe fiecare din ele, în trup, cum a voit.

19. Dacă toate ar fi un singur mădular, unde ar fi trupul?

20. Dar acum sunt multe mădulare, însă un singur trup.

21. Și nu poate ochiul să zică mâinii: N-am trebuință de tine; sau, iarăși capul să zică picioarelor: N-am trebuință de voi.

24. […] Dar Dumnezeu a întocmit astfel trupul, […],

25. Ca să nu fie dezbinare în trup, ci mădularele să se îngrijească deopotrivă unele de altele.

26. Și dacă un mădular suferă, toate mădularele suferă împreună; și dacă un mădular este cinstit, toate mădularele se bucură împreună.

27. Iar voi sunteți trupul lui Hristos și mădulare (fiecare) în parte.

Sunt două dimensiuni care coexistă în această descriere: diversitatea și unitatea enoriașilor. Deși suntem construiți diferit și suntem înzestrați cu talente diferite, în Biserica Vie suntem cu toții uniți prin faptul că fiecare dintre noi este o parte din Trupul lui Hristos.

Iată așadar că a fi membru al Bisericii înseamnă în primul rând a fi membru în sensul biblic din Epistola Întâi către Corinteni a Apostolului Pavel, cap. 12. Fiecare dintre noi este parte din trupul lui Hristos, fiecare parte este construită pentru un anumit rol. Biserica vie este ca un trup, e nevoie de fiecare și fiecare dintre noi trebuie să-și facă partea lui ca mădular dintr-un trup comun.

În contrast, membria din lumea mireană este în general centrată pe conceptul în care o persoană sau o familie primește o serie de beneficii în schimbul unei cotizații, beneficii care pot fi de exemplu în forma unor prețuri preferențiale sau acces privilegiat. A fi membru la biserică nu înseamnă a avea privilegii sociale sau comerciale. Biserica este locul în care enoriașii dăruiesc în numele lui Hristos timp, talent, bani, lucruri. De aceea ați observat că la biserică nu „cumpărăm” o lumânare, ci dăruim un bănuț pentru ca să păstrăm acest loc în care memoria celor trecuți la Domnul rămâne vie. La biserică nu „plătim” pentru o ciorbă la masa duminicală ci donăm atât pentru susținerea financiară a bisericii cât și pentru a ne încuraja unii pe alții să facem un gest creștin prin pregătirea și servirea meselor duminicale pentru ceilalți enoriași.

În spiritul Epistolei Întâi către Corinteni, ca membri ai bisericii, înțelegem că suntem diferiți dar rămânem uniți; ne bucurăm alături de cineva care are o bucurie și suntem alături de cei care trec prin momente grele; ne rugăm unii pentru alții; înțelegem că trebuie să ne asumăm responsabilitatea de membri activi și nu lăsăm în grija celorlalți cele necesare bunei funcționări a bisericii noastre.

Florian Ion