Biserica Ortodoxa Romana Sfintii Imparati Constantin si Elena

View Original

Popas duhovnicesc

Frați Creștini,

Din voia Domnului, la sfârșitul săptămânii trecute am fost din nou binecuvântați să avem în mijlocul nostru pe unul dintre cei mai rafinați teologi actuali din Biserica Ortodoxă Română și anume pe Părintele Arhidiacon Adrian Sorin Mihalache, cleric în Mitropolia Moldovei și Lector Doctor la Catedra de Teologie Sistematică, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Părintele Sorin a participat timp de trei săptămâni la numeroase conferințe în diverse comunități românești de pe Coasta de Est a Statelor Unite, periplu devenit posibil prin strădania inimosului președinte al organizației de tineret AROY a parohiei noastre, fratele Doru Șandor. Aproape doi ani de zile s-a zbătut Doru, cu răbdare și perseverență, să facă posibilă venirea părintelui Sorin în mijlocul nostru.

Mulți dintre noi îl cunoșteam pe părintele Sorin fie din emisiunile de la Trinitas TV, fie din formidabilele conferințe înregistrate pe canalul YouTube. Organizația noastră de tineret, la întâlnirile duminicale de studiu biblic, are obiceiul de a urmări câte o conferință teologică, cele mai recente fiind chiar conferințele părintelui Sorin.

Personal, am descoperit în părintele Sorin o persoană incredibil de smerită pentru proeminența și faima pe care o deține. Un om înțelept și pregătit oricând să ofere oricui un sfat duhovnicesc sau un răspuns academic la întrebările ce ne frământă zi de zi. Posesor al unor răspunsuri bine documentate, părintele Sorin, în discuțiile private, nu ocupă timpul ci așteaptă răbdător să i se adreseze o întrebare serioasă pentru a oferi un răspuns elaborat și profesional.

Am avut onoarea și bucuria să îl găzduiesc și să port discuții prelungite târziu în noapte. Poate vârsta apropiată m-a făcut să descopăr în părintele Sorin un suflet liniștit și profund, un om de care nu poți să te mai desparți ascultându-l și discutând cu el, un om ce mă făcea să strig în gura mare "El este român, s-a născut în aceeași țară cu mine și sunt mândru cu asta și cu Biserica pe care o reprezintă și din seva căreia odinioară m-am adăpat și eu!".

Părintele Sorin a susținut un Atelier (Workshop) pe tema Atenției cu 4 persoane din Orlando FL, 12 din parohia soră Sf. Maria și 12 din parohia noastră. Atelierul a fost susținut Vineri și Sâmbătă și nu a fost doar un real adaos intelectual pentru participanți ci a legat relații sufletești care sunt convins că vor dăinui mult timp în comunitatea noastră.

Sâmbătă seara, după aproape zece ore de workshop, părintele Sorin a continuat în biserica noastră cu o conferință cu tema "Viața spirituală și tiparele societății de consum" adresată publicului larg, la care a participat un număr foarte mare de creștini din comunitatea noastră, conferință ce a ținut până târziu în noapte. Întrebările ce au fost adresate în scris părintelui Sorin au fost profunde, concise și diverse, fapt ce m-a ajutat și pe mine să observ natura nevoilor duhovnicești ale enoriașilor noștri și totodată profunzimea gândirii oamenilor lângă care mă rog în fiecare duminică.

A doua zi, părintele Sorin a slujit împreună cu părintele Nicolae la biserica Sf. Maria și imediat după Sf. Liturghie a susținut cea de-a doua conferință planificată pe tema "Ești ceea ce trăiești", unde un mare număr de enoriași din parohia soră și din parohia noastră au participat cu drag și atenție.

În continuare rămânem deschiși să invităm și să susținem cât mai multe evenimente de așa factură în comunitatea noastră, intenționând chiar în luna Noiembrie, cu ajutorul lui Dumnezeu, să avem în mijlocul nostru pe un alt corifeu al ortodoxiei, invitat din România. Rămâneți cuplați la canalele de comunicare ale bisericii noastre și nu pierdeți astfel de ocazii extraordinare de creștere duhovnicească.

Părintele Sorin a lăudat atmosfera de frățietate și comuniune între cele două biserici ortodoxe din Atlanta și ne-a îndemnat să prețuim și să păstram această atmosferă pentru care s-a jertfit multă lume.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Părintele George Acsente.