Schimbarea la Față

„Schimbatu-Te-ai la Față în munte, Hristoase Dumnezeule, arătând ucenicilor Tăi Slava Ta, pe cât li se putea. Strălucească și nouă, păcătoșilor, lumina Ta cea pururea fiitoare, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu, Dătătorule de lumină, slavă Ție” - Troparul Schimbării la Față a Domnului

Ziua de 6 August are o importanță deosebită pentru noi creștinii ortodocși, sărbătorind praznicul împărătesc al Schimbării la Față a Domnului nostru Iisus Hristos pe muntele Tabor.

Despre Schimbarea la Față ne istorisesc toți cei patru Evangheliști, unul dintre ei fiind martor ocular al acestei minuni când Domnul Hristos, care se afla în stare de rugăciune, se transfigurează, adică lumina dumnezeiască transcende epiderma feței Sale ce strălucea precum soarele iar veșmintele Sale străluceau precum lumina. În starea aceasta de rugăciune profundă, cei trei apostoli prezenți, Ioan evanghelistul, Iacob fratele său și Petru, îl observă vorbind cu doi mari sfinți din Vechiul Testament, Moise și Ilie, dovadă clară că răpirea lui Ilie în carul de foc, despre care relatam acum câteva săptămâni, nu a fost o iluzie optică a ucenicului Elisei ci aceasta a avut loc întocmai.

Această minune a Schimbării la Față a avut loc la șase zile după hrănirea miraculoasă cu pâinile și peștii binecuvântați de Hristos despre care am ascultat în evanghelia de duminica trecută, unde Domnul le vorbește profetic despre patimile Sale ce urmau să aibă loc curând și despre moartea și învierea Sa. În urma hrănirii miraculoase, mulți dintre iudei L-au urmat pe Domnul în mod interesat, însuși Domnul mustrându-i pe ei că „Mă căutați nu pentru că ați văzut minuni, ci pentru că ați mâncat din pâine și v-ați săturat” - Ioan 6:26. Chiar și Sfinții Apostoli găseau foarte confortabilă această variantă de a-L instaura Împărat peste Israel și a duce cu toții o viață lipsita de poveri și de grija zilei de mâine. Și lor le-ar fi convenit un Împărat care să-i hrănească fără a mai fi nevoiți să guste „sudoarea frunții” - Facere 3:19 pentru a-și asigura existența.

Acest lucru se reflectă și sus în Tabor la Schimbarea la Față, unde, la vederea aceasta minunată, Petru rostește „Doamne, bine este să fim noi aici, dacă voiești, voi face aici trei colibe: Ție una, lui Moise una și lui Ilie una” - Matei 17:4. Petru, îngrozit de profețiile despre patimile Domnului și gândindu-se la puterea Învățătorului de a le elimina grija zilei de mâine, egoist gândindu-se, îi face această propunere lui Hristos de a nu mai coborî din Tabor. Este o propunere super egoistă căci la baza muntelui mulțime mare îl aștepta pe Învățătorul pentru a fi și ei mângâiați cu evanghelia cuvântului.

La această priveliște extraordinară la care erau martori cei trei apostoli, mai intervine și glasul Tatălui ce dorește să elimine orice crâmpei de necredință din inima lor și rostește aceleași vorbe ce au fost auzite și la Botezul Domnului în Iordan: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit, pe Acesta să-L ascultați” - Matei 17:5. Pe Acesta și evanghelia Acestuia trebuie să îi ascultăm și noi, iubiți frați și surori, aceste cuvinte nu o dată ci de două ori au fost confirmate de glasul Tatălui nostru din Ceruri căruia ne închinăm zilnic, care ne încredințează că El este Mesia Izbăvitorul și Mântuitorul nostru. Aceste cuvinte de încredințare și mărturie ale Tatălui nu sunt o închipuire ori vreo halucinație ci sunt cuvinte auzite de toți cei trei apostoli în muntele Tabor la Schimbarea la Față și de toți cei ce s-au aflat pe malul râului Iordan la Botezul Domnului. Așa cum credem și știm că noi suntem vii și avem rațiune, tot așa credem că Fiul lui Dumnezeu s-a întrupat în lume pentru mântuirea noastră și a sufletelor noastre. Absolut nimic nu ne mai trebuie în plus față de cele relatate în Sfintele Evanghelii și în scrierile apocrife pentru a ne uni cu Dumnezeu Creatorul nostru în viața veșnică, doar trebuie să credem tot ce ne relatează acestea și să facem tot ceea ce ne îndeamnă acestea și vom fi mântuiți.

Schimbarea la Față a Domnului Iisus Hristos este o prefigurare a Sfintei Sale Învieri. În Tabor, Hristos își arată Slava Sa în toată splendoarea și aceasta este observată de cei trei martori prezenți la această minune. În Tabor doar Fiul lui Dumnezeu putea să aducă în dialog fizic pe sfinții Moise și Ilie cu care cu siguranță a discutat despre marele plan al mântuirii neamului omenesc, ținând cont că Sfântul Ilie este unul dintre eroii noștri apocaliptici care va da piept cu antihrist.

Frați creștini,

Să rămânem cu toții încredințați de cuvintele lui Dumnezeu Tatăl că „El este Fiul cel iubit pe care trebuie să-L ascultăm” până la sfârșitul vieții noastre. Praznicul Schimbării la Față să nu fie unul doar istoric ci unul duhovnicesc la care sufletele noastre să dorească (nu egoist) precum Petru, ci să dorească să petreacă în chip mistic, liturgic în fiecare duminică cu Domnul Iisus Hristos. Să facem simbolic din Sfânta Biserică o „colibă” unde să ne găsim alinarea sufletelor în compania Domnului Iisus, în compania Maicii Domnului și a tuturor sfinților.

Având în vedere că ne aflam în Postul Sfintei Marii, vă reamintesc că mâine Joi 6 August la praznicul Schimbării la Față avem fiecare din oficiu dezlegare la Pește.

Vă doresc un praznic minunat, lumina taborică să lumineze și sufletele noastre în această perioadă nebuloasă și cenușie. Să privim cu ochi duhovnicești cu nădejde către înălțimile Taborului și, în liniștea cămării noastre de rugăciune, vom auzi glasul Tatălui „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, ascultați-l”.

A consemnat Părintele George Acsente.

P.S. Vă invit și pe această cale să participați Duminica aceasta la Sfânta Liturghie și, imediat după, la un frumos recital de Pricesne.

ReflecțiiFlorian Ion