„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase și la timpul lor” - Eclesiastul 3:11

Hristos în mijlocul nostru.

Frați Creștini,

Cu adevărat, Dumnezeu le-a făcut pe toate frumoase și la timpul lor, după cuvântul Sfintei Scripturi. Ne aflăm în pragul frumosului anotimp de primăvară, când întreaga natură stă să se trezească din amorțire la viață. Scoarța pământului odinioară înghețată este îmboldită de firavii muguri ai florilor de primăvară, așa cum minunat cântă rapsodul român Tudor Gheorghe în cântecul „E primăvară”:

E primăvară, iarăși primăvară

Pe fiecare margini de făgaș

Își scot strămoșii degetele-afară

De ghiocei, de crini, de toporași.

Primăvara este anotimpul când Dumnezeu a rânduit ca prin căldura razelor soarelui natura cea amorfă să se întoarcă la viață. Plantele perene parcă simt chemarea lui Dumnezeu și răsar printr-un exercițiu firesc de regenerare; semințele plantate de omul sârguitor și gospodar răsar și ele, ca prin ciclul lor să asigure hrana omului; copacii prind și ei viață îmbrăcându-se îndată într-o mantie nouă, verde și plină de vitalitate pentru a asigura oxigenul necesar vieții. Toate acestea nu ar fi cu putință dacă Dumnezeu nu ar fi făcut această lume atât de complexă și perfectă, corelând toată natura pentru a lucra spre bucuria și ajutorul omului.

„Primăvara” de Ștefan Luchian

Dragii mei, primăvara nu ar trebui să se rezume doar la regenerarea naturii, primăvara este momentul când și noi oamenii trebuie să ne dezmorțim sufletul din tristețe și din patimi. Așa cum florile primăverii răsar din pământul încă rece al iernii, la fel trebuie să răsară din inima noastră amorțită sau poate chiar rece, virtuțile credinței, ale nădejdii și ale dragostei. Oare cum este posibil ca ghioceii, crinii și toporașii care sunt tot creații ale lui Dumnezeu să audă chemarea aceasta și noi oamenii să rămânem surzi și indiferenți la acest apel de înviorare spirituală deodată cu natura? Îmi aduc aminte cum părintele Pantelimon de la Oașa împreună cu un grup de credincioși din parohia noastră au pornit într-o drumeție în natură prin Blue Ridge Mountains. Câtă bucurie radia pe chipul acelui preot atunci când era în mijlocul pădurii! Atunci am înțeles fiecare cum este cu putință ca unii călugări să aleagă calea pusniciei. Natura este un bun predicator dacă știm să ne oprim să o ascultăm. Domnul Iisus Hristos ne îndeamnă: „Luați seama la crinii câmpului cum cresc, nu se ostenesc, nici nu torc și vă zic vouă că nici Solomon, în toată măreția lui, nu s-a îmbrăcat ca unul dintre aceștia" - Matei 6:28.

Cât adevăr în cuvintele Domnului: dintr-o sămânță îngropată în pământ răsare o plantă, crește și înflorește cu o frumusețe atât de strălucitoare. Astfel ar străluci și chipul nostru dacă ne-am dedica cu totul Domnului și nu ne-am consuma până la epuizare pentru grijile lumești.

Știm cu toții noțiunile elementare ale celor patru anotimpuri, știm că anotimpurile reci se datorează mișcării de revoluție a Pământului, adică a îndepărtării Pământului de către Soare. Permiteți-mi să folosesc această analogie a raportului Om-Dumnezeu. Cu cât trăim viața mai aproape de Dumnezeu, cu atât sufletul nostru va fi încălzit de energia Harică. Dacă alegem să trăim în umbră și mișcarea de revoluție a vieții noastre ne ține departe de Harul lui Dumnezeu, sufletul nostru va fi dominat de o relație glacială, fără a gusta din fericirea adevărată nici în viața aceasta terestră și nici în viața veșnică gătită drepților. Mă duce gândul la un alt cântec al neamului nostru cântat de Vasile Șeicaru care spune:

Și dacă vine primăvara

Atâta iarnă e în noi

Că Martie se poate duce

Cu toți cocorii înapoi.

Haideți să ascultam și noi duhovnicește chemarea la renaștere a lui Dumnezeu și să lăsăm inima noastră să se încălzească și să se bucure căci iată ne-a învrednicit să mai privim încă o dată cum se reîntoarce natura la viață, să privim această inginerie și să zicem căci cu adevărat mare este puterea și lucrarea lui Dumnezeu și El se va îngriji de tot ce avem noi nevoie pentru a ne mântui, așa cum se îngrijește și de flora naturii.

La Mulți Ani tuturor femeilor cu ocazia zilei de 8 Martie. Nu întâmplător acum la sosirea primăverii se sărbătorește și ziua femeii. Așa cum primăvara regenerează natura, femeia regenerează prin naștere de prunci regnul uman dintr-o generație în alta.

Dumnezeu să ne dăruiască o primăvară frumoasă și putere de a alunga orice răceală și tristețe din sufletul nostru.

Părintele George.

P.S. Dacă am vorbit de regenerarea omului, vă rog să nu uitați că pentru a răsări o plantă trebuie să se sacrifice o sămânță. Să nu uităm sămânța din care noi am răsărit, să nu uitam pe moșii și strămoșii noștri și să îi pomenim sâmbăta aceasta fie dimineață la ora 10:00AM, fie seara la ora 6:00PM prin slujba parastasului la Moșii de Iarnă.

ReflecțiiFlorian Ion