Moșii de Vară

"CU SFINȚII ODIHNEȘTE HRISTOASE, SUFLETELE ADORMIȚILOR ROBILOR TĂI, UNDE NU ESTE DURERE, NICI ÎNTRISTARE NICI SUSPIN CI VIAȚĂ FĂRĂ DE SFÂRȘIT "
 
Iubiți frați și surori în Domnul
Prin definiție, ziua liturgică de Sâmbătă este dedicată cultului morților, zi în care prin soroace bine stabilite de Biserică se pomenesc cei adormiți. Numai două sâmbete de peste an sunt marcate în calendarul bisericesc "Moși", pentru că amândouă sâmbetele sunt dedicate exclusiv pomenirii moșilor și strămoșilor noștri, din neam în neam.

În sâmbăta dinaintea lăsatului Sec de carne pentru Postul mare prăznuim "Moșii de Iarnă" pentru că a două zi este Duminica Înfricoșătoarei Judecați. Cu gândul că fiecare ne vom înfățișa în față scaunului de Judecător al Domnului și în minte cu toți cei dragi adormiți, venim la Sfânta Biserică pentru a Îl ruga pe Dumnezeu să ușureze și să ierte toate păcatele celor adormiți din neamurile noastre.
Cea de-a doua sâmbătă consemnată cu "Moșii de Vară" este sâmbăta dinainte de Rusalii. În această zi din nou creștinii ortodocși merg la Biserică să se roage pentru cei adormiți din neamurile noastre și totodată pentru toți drepții Vechiului Testament ce au adormit fără a-L vedea pe Mântuitorul și fără a simți puterea și mângâierea Duhului Sfânt.

În sâmbăta de dinainte de Pogorârea Duhului Sfânt, adică sâmbăta ce vine, 19 Iunie, Biserica ne cheamă să nu fim indiferenți cu strămoșii noștri prin a căror succesiune noi am primit credința cea adevărata. Rugăciunea comună înălțată în mijlocul Bisericii nu doar că ne unește în Duh cu cei adormiți, atenția noastră și conștiința noastră că dincolo de mormânt există viață veșnică, există Rai și Iad, credem că îl determină pe Dumnezeu să ierte orice păcat rămas necăit sau nespovedit de "Moșii" noștri, înainte să plece din această viață degrab-trecătoare.

La "Moșii de Vară" ne rugăm ca "Mângâietorul" Duhul Sfânt cel pogorât peste Sfinții Apostoli la Rusalii să îi mângâie și pe cei adormiți. Limbile cele de foc pogorâte peste Sfinții Apostoli să fie și pentru ei un "foc haric" ce le alină sufletele și ii mângâie acolo în locul "fără de întristare și fără de suspin".

Aducându-ne aminte de cei mai dinainte adormiți, Biserica cea triumfătoare se unește cu Biserica cea luptătoare. Sufletele noastre se contopesc cu ale lor într-o stare reală de bucurie și fericire. Doar cine nu a experimentat această trăire nu știe cât de fericit este un om care dă de pomană un fruct, un colăcel sau un pahar cu vin în această zi binecuvântată de Dumnezeu pentru a-i pomeni pe ei, pe cei ce ne-au dat viață și tot bagajul cunoștințelor noastre.

Vă invit pe fiecare sâmbăta aceasta să vă aduceți aminte de cei adormiți, înainte de ofrandele aduse pentru a fi împărțite cu semenii noștri, cei adormiți așteaptă rugăciunile bisericii la sorocul "Moșilor de Vară". Să ne facem timp fiecare să le aprindem o lumânare și să le punem numele pe Pomelnic în această zi de praznic comemorativ.
Dumnezeu să îi odihnească pe toți cei din neamul nostru!

Veșnica lor pomenire!

A consemnat Părintele George Acsente