Cum sărbătorim Ziua Copiilor?

Hristos a Înviat!

Și a zis Iisus: "Adevărat zic vouă, de nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor" - Matei 18:3


Frați Creștini, ziua de 1 Iunie este o sărbătoare la nivel global dedicată copiilor; totodată marchează și sosirea anotimpului de Vară și implicit vacanța de vară a copiilor. Ținând cont că în zona noastră geografică majoritatea copiilor au intrat în vacanță, la Biserica noastră are loc săptămâna aceasta o Tabără de Vară unde câțiva copii din comunitatea noastră se bucură de prieteniile celorlalți în "tinda bisericii".

În această societate de supra consum și super tehnologizată, personal nu cred că un copil creștin ortodox poate găsi un loc mai bun să petreacă câteva zile departe de tabletele electronice într-o atmosferă educativă și duhovnicească. Cu siguranță sunt locuri mult mai sofisticate și mai atractive poate pentru copii, însă un părinte care dorește binele copilului ar trebui să sacrifice câteva zile pentru a-și aduce copilul la tabăra bisericii pentru a se deprinde câtuși de puțin cu noțiunea de Biserică.

Vă îndemn pe fiecare să faceți un test sincer cu copiii dumneavoastră și să îi întrebați "ce înseamnă și ce reprezintă Biserica" pentru ei, veți înțelege fiecare de ce este bine să aduceți copiii la Biserică, la tabără, și implicit la slujbele duminicale. Spun acestea pentru că știu că avem cu toții carențe majore în a înțelege, chiar noi cei mari, ce reprezintă Biserica pentru noi.

Sunt aici în mijlocul dumneavoastră de peste 8 ani și văd adesea abordări complet nepotrivite a le celor mari în spațiul bisericii: frecvența discreționară, vestimentație nepotrivită, lipsa simțului civic în incinta și curtea bisericii, indiferentă, egoism, nevoie de super-recunoștință. Multe din aceste lacune le găsim în modul cel mai frecvent la cei adulți.

Copiii sunt inocenți dar tot timpul cu ochii ațintiți asupra noastră pentru a observa comportamentul nostru, al celor mari, în incinta bisericii și în societate în general. Cu toții ne naștem puri, inocenți și fără de păcat, însă odată ce descoperim această lume ce este în permanență sub atacul celui rău, ne înrăim și noi odată cu lumea.

Din aceasta cauza Mântuitorul Iisus Hristos spune prin evanghelistul Matei că trebuie ca noi cei mari să ne întoarcem la inocența pruncilor, la curăția lor sufletească și la tăria lor de a ierta. Un copil se poate supăra de multe ori într-o singură zi pe prietenul lui de joacă și la sfârșitul zilei tot prieteni rămân, noi însă alegem să ținem ură și dușmănie asupra aproapelui cu anii dacă s-ar putea, ba chiar zicem uneori că nu îi mai iertăm până la moarte. Ce comportament deviant și condus de diavol, cu scopul de a ne pierde mântuirea sufletelor!

Astăzi la ziua internațională a copiilor, Îl rog pe Dumnezeu să îi ocrotească pe fiecare dintre ei și Maica Domnului să îi țină sub Sfântul său Acoperământ. Îngerul lor păzitor să îi însoțească în toate intrările și ieșirile lor, pentru a putea să-și păzească puritatea sufletului. Noi părinții lor biologici avem datoria de a ne ruga în permanență lui Dumnezeu pentru ei.

Dacă uneori ne lenevim să ne rugăm pentru noi înșine, măcar să avem conștiința trează să ne rugăm pentru copiii noștri în fiecare zi. Să nu uităm că dacă ei ne vor vedea pe noi că ne rugăm, și ei se vor ruga când vor fi mari, dacă ne vor vedea pe noi că ne închinăm înainte și după masă, și ei vor face așijderea, dacă ne vor vedea pe noi cum cinstim ziua Domnului, adică duminica, și ei o vor cinsti și vor fi adulți cu credință în Dumnezeu. Mă cutremur de multe ori când văd cu câtă superficialitate primim darul acesta minunat al lui Dumnezeu, copiii noștri. Văd adeseori părinți ce-și distrug sufletește cu bună știință copiii dați de Dumnezeu.

Trebuie să știm că vom da răspuns în fața lui Dumnezeu pentru felul cum am introdus aceste ființe inocente în lumea aceasta și ce zestre sufletească le-am lăsat. Mulți dintre noi ne gândim din păcate doar să le lăsam conturi cât mai grase, case cât mai frumoase și pentru suflet doar ce o da Dumnezeu.

Un copil care primește o zestre sufletească va ști să-și chivernisească viața mult mai bine decât altul sărac sufletește.

Doresc tuturor copiilor din parohia noastră o vacanță de vară cât mai frumoasă, cu multă sănătate alături de cei dragi.

Dumneavoastră celor mari, nu uitați că Biserica încă este deschisă duminica și vă așteaptă la Sfânta Liturghie.

Rămâneți alături de Biserică, iubiți-o și prețuiți-o căci este a dumneavoastră a tuturor. Biserica nu va lua vacanță de vară și va avea în continuare utilități de plătit și multe lucruri de întreținut.

A consemnat Părintele George Acsente

ReflecțiiFlorian Ion