Despre Spovedanie

"Auzit-ai cuvânt? Să moară la tine" Isus Sirah 19:10

Hristos în mijlocul nostru, Este și va fi!

Frați creștini.

Nădăjduiesc că fiecare ați petrecut sau vă petreceți vacanta de vară frumos, bucurăndu-vă de locuri frumoase, oameni buni și dragi, și de tot ce a creat Dumnezeu pentru noi, pentru ca noi să recunoaștem măiestria și complexitatea Creatorului.

Biserica Ortodoxa tocmai a încheiat acum câteva zile Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel și trebuie să vă atrag părintește atenția că numărul enoriașilor ce au căutat hrana spirituala la scaunul Spovedaniei a fost stânjenitor de scăzut. Bănuiesc că din considerente ale anotimpului frumos și a concediilor mult așteptate și mult meritate după perioada de pandemie, creștinii noștri au "amânat" Spovedania, sau poate unii chiar au făcut-o pe la vechii duhovnici din Romania, acest lucru chiar m-ar bucura, îl încurajez și îl binecuvântez să îl faceți. Bucuria regăsirii cu preoții duhovnici nu trebuie să se limiteze doar la o simpla discuție prieteneasca, ci să solicitați ca această discuție să fie săvârșită eficient sub girul Spovedaniei, pentru ca la sfârșit să plecați și dezlegați și ușurați de păcate.

Orice preot se îngrijorează atunci când observă dezinteres în marea Taina a Spovedaniei căreia noi îi mai spunem și "Taina Pocăinței" sau "al doilea Botez" pentru că în urma acestui act benevol al credinciosului avem beneficiul de a merge în căile noastre curați și iertați de greșeale și păcate.

Când am deschis și eu ochii în lumea aceasta și mai cu seama după ce am emigrat în Statele Unite, m-am izbit ca de un zid tare și dureros de atitudinea unor conaționali care discutau în medii private mai mici sau mai mari "cât de periculoși sunt preoții". Aducând în discuție cazuri pe care argumentau că le știu chiar din propria experiență, deși vârsta lor îi cam contrazicea, cum preoții erau trimiși de comuniști să îi spioneze și să îi tragă de limbă la scaunul Spovedaniei. Astfel de discuții mă lăsau dezgustat pentru că personal nu cred că un preot poate să facă așa ceva. Preotul la hirotonie depune un jurământ că nu va divulga până la mormânt Taina Spovedaniei. Nici măcar sistemul judiciar nu poate obliga un preot să devină martor împotrivă unui acuzat. Dacă împrejurările fac să ducă un preot într-o astfel de situație, Sfântul Nicodim Aghioritul spune că dacă cel acuzat este nevinovat, preotul trebuie să spună răspicat că este nevinovat, iar dacă este vinovat, nu poate nici măcar sub formă ambiguă să dea de înțeles că este vinovat. Tot Sfântul Nicodim Aghioritul spune că un preot ce încalcă jurământul depus la hirotonie să fie caterisit și să nu mai slujească în veci Sfânta Liturghie.

Frați creștini. Spovedania nu este o anchetă, nu este un act invaziv al preotului, acestuia nu îi este permis să întrebe în timpul Tainei Spovedaniei numele complicilor cu care a săvârșit vreun păcat, nu îi este permis nici să facă aluzii la împrejurări aflate de la alții în care s-a păcătuit, duhovnicului nu îi este îngăduit să facă însemnări pe hârtie despre aspecte ce țin de Spovedanie, ținându-se cont că orice însemnare poate ajunge în mâinile altcuiva și acela nu mai este un secret intre penitent, duhovnic și Dumnezeu. 

Există obiceiul ca penitentul să vina pregătit la Spovedanie cu o lista de păcate. Este un lucru benefic pentru a nu uita din emoție să mărturisești ce ți-ai propus, în schimb duhovnicul trebuie să atragă atenția acestuia ca la sfârșit să distrugă acea listă pentru a nu ajunge și la alte persoane. 

Preotul se înfățișează în fata penitentului vorbindu-i acestuia în numele lui Dumnezeu: "Iată fiule, Hristos stă de față, primind mărturisirea ta"; vorbindu-i acestuia despre iubirea iertătoare a lui Dumnezeu, pentru a nu-l face să dispere, dar să îi vorbească și cu sobrietate pentru a nu bagateliza Taina Spovedaniei și a-l încuraja pe penitent să stăruiască în păcate.

În vremurile noastre Taina Spovedaniei a devenit destul de dificilă pentru că oamenii nu mai au pioșenia înaintașilor noștri. Creștinul de astăzi este foarte circumspect și dubitativ că Taina Spovedaniei vă fi doar intre el și Dumnezeu, datorită faptului că s-a hrănit cu nesaț această mentalitate, aceste legende urbane că preotul este de fapt vreun informator sau vreun “plimbă vorba”. Spovedania fraților este în beneficiul fiecăruia dintre noi, așa cum am menționat mai sus. Este pentru ușurarea noastră sufleteasca și pentru a primi îmbrățișarea Tatălui iertător atunci când ne întoarcem de pe drumurile rătăcirii.

Eu am datoria să semnalizez aceste lucruri din demnitatea mea de preot, în schimb mai cred cu tărie că un astfel de creștin cu o astfel de mentalitate critică și dubitativă nici nu trebuie să se spovedească pentru că nu are nici un folos. Nu ne putem spovedi nici măcar selectiv, adică să spunem la Spovedanie doar ce ne convine. O astfel de atitudine este chiar contraindicată pentru că preotul citește înainte de Spovedanie: "Daca vei ascunde ceva, păcatele vor fi adăugate" .
 
Iubiții mei credincioși,

Dacă v-ați spovedit în Postul Sfinților Apostoli, Dumnezeu să vă binecuvânteze. Dacă nu ați apucat, mai avem doar 3 săptămâni și intrăm în Postul Sfintei Marii (1-15 August) Vă invit să vă spovediți pentru a fi atinși de lucrarea harică a lui Dumnezeu ce se manifestă prin Taina Spovedaniei.

Vă doresc în continuare o vară frumoasă și liniștită cu multe bucurii duhovnicești. 
Biserica noastre este deschisă după cum bine știți la capacitate maximă, încurajând să vă protejați sănătatea trupească și sufletească.

A consemnat Părintele George Acsente.