La Mulți Ani dragi Români!

La Mulți Ani dragi Români!

Frați Creștini.

Pășim cu încredere în luna Decembrie ce ne conduce spre încheierea acestui an calendaristic, o luna plină de bucurie pentru că parcurgem momente deosebite cum ar fi Ziua Națională a României, Sfântul Ierarh Nicolae și marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos. Este o perioadă specială în care Biserica ne pregătește prin sfintele evanghelii ce se citesc să fim buni, să fim milostivi, să fim darnici și generoși unii față de alții, pentru că Bun, Milostiv, Darnic și Generos a fost și Dumnezeu Tatăl când a trimis să se nască pe Pământ unicul Său Fiu, Domnul IIsus Hristos. Bucuria noastră o manifestăm prin minunatele colinde ce le cântam în aceasta perioadă, colinde ce ne aduc aminte de felul și condițiile în care S-a născut Fiul lui Dumnezeu, dărnicia o arătam prin darurile făcute unii altora simbolizând "Darul" lui Dumnezeu născut din Sfânta Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc.

Totuși frați și surori, toate acestea sunt bune și ziditoare însă să nu ne copleșească toate aceste lucruri omenești și să uităm de ce este cel mai important, să nu tăgăduim să ne spovedim și să ne împărtășim cu Sfintele Taine care sunt hrana și tratament pentru sufletul nostru. Așa cum ne facem timp pentru cumpărături, pentru fotografii de familie, pentru împodobitul caselor, să ne facem timp în primul rand pentru participarea la slujbe și pentru îngrijirea de suflet. Cum am putea să ne bucuram deplin de Nașterea Domnului dacă noi nu ne vom uni cu Trupul și Sângele Lui prin împărtășanie? Cum am putea să ne primenim casele dacă nu ne primenim degrabă sufletul prin spovedanie și curățire duhovniceasca?

Abia atunci bucuria va fi deplină și vom căpăta liniște sufletească când le vom complementa una cu cealaltă.

Când ne vom așeza liniștiți în jurul celor dragi la masa de Crăciun, să nu uităm să spunem o rugăciune și să îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a binecuvântat să trăim în liniște și bunăstare în această țară, să ne aducem aminte că în anumite locuri de pe pământ sunt războaie unde au murit atâta lume, să ne gândim la cei ce trăiesc în zonele de război unde este greu să te bucuri de Crăciun dar doar credință în Dumnezeu și nădejdea într-o nouă zi le mai oferă speranță zilei de mâine. Să ne rugăm pentru pacea lumii, pentru gânduri curate și bune conducătorilor noștri. Suferința lor nu trebuie să curme bucuria noastră de Crăciun însă să discernem cât de binecuvântați suntem noi și cât de greu ar putea fi dacă ne-ar fi aruncat viața în acele zone de conflict, să înălțăm un gând bun și o rugăciune pentru cei ce nu se pot bucura deplin de Nașterea Domnului anul acesta.

Oricât de distant ai fi față de Biserică, acum este timpul fiecărui creștin să reflecte la gestul lui Dumnezeu de a-și sacrifica pe unicul Său Fiu pentru mântuirea noastră, este timpul fiecăruia de a se bucura de Nașterea Domnului, este timpul se ne facem rezoluții de început de an și bine ar fi în fruntea listei de propuneri pentru noul an să stea îmbunătățirea relației noastre cu Dumnezeu, apropierea de Biserică și practicarea dreptslavitoarei credințe creștin ortodoxe.

Îi mulțumesc Domnului pentru purtarea de grijă față de biserică și de noi toți, îi mulțumesc că ne ține în pace și sănătoși și asta să fie spre inatrirea credinței noastre, spre unitatea familiilor noastre. Vă aștept de sărbători să fiți alături de noi la slujbe, la colinde (fie din perspectiva de colindător sau gazdă a colindătorilor). Vă aștept să fim alături la banchetul de încheiere al anului pentru că așa este bine și frumos să fie frații romani împreună.

Doresc ca Moș Nicolae să fie darnic și bun cu copiii cuminți ai parohiei noastre să le aducă daruri bine meritate pentru a le bucura copilăria. Prețuiți timpul acordat familiei și în mod special copiilor, nu uitați că noi părinții suntem modelele lor în viață și avem puterea de a ne face prin prezența noastră fizică mai interesanți și importanții decât dispozitivele electronice ce le acaparează existența. Învățați-i colinde, citiți-le povești creștine, învățat-i că praznicul Crăciunului este în primul rând despre ziua de naștere a Domnului Iisus Hristos, aduceți-i pe 9 Decembrie să participe la împodobirea bradului bisericii și la interacțiunea cu ceilalți copii ai bisericii noastre.

Vă doresc din suflet tuturor un Crăciun Fericit!

Părintele George

ReflecțiiDiana Acsente