30/15/10 a Aniversare - 23 Aprilie 2023

Iubiți credincioși, Hristos a Înviat!

Luna Aprilie 2023 a avut o deosebită importanță pentru comunitatea Creștin-Ortodoxă de pe lângă Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Lilburn, Georgia. În ziua de Duminică 23 Aprilie avut loc o întreită aniversare la care au participat numeroși membri ai comunității noastre, pentru a aniversa 30 de ani de la înființarea parohiei, 15 ani de la sfințirea noii biserici, și 10 ani de la numirea Preotului Paroh.

Sfânta Liturghie a fost condusă de Părintele Paroh George Acsente, având alături pe Părintele Teodor Regos (primul preot slujitor al acestei Sfinte Biserici) și pe Părintele Marian Preda, Preot Paroh al bisericii române Sfântul Ioan Botezătorul din Charlotte NC.

Primii credincioși sosiți la Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare au fost membri veterani ai aceste Biserici, printre care aș enumera: familia Mureș Sandu, familia Boian, familia Câmpeanu, familia Colac, doamna Paulina, doamna Elena Nicolae (venită tocmai din România unde s-a retras în ultimii ani). I-am observat pe fiecare cum au sosit cu o deosebită emoție aducând parcă împreună cu dânșii toate amintirile și emoțiile trăite de-a lungul celor 30 de ani de existență a acestui Sfânt Lăcaș, unii dintre ei aducând chiar și mici albume fotografice cu imagini de acum 30 de ani. 

Noi am numit această aniversare "Jubileu", chiar dacă jubileul se aniversează la 50 de ani, l-am numit așa tocmai pentru ca persoanele mai sus menționate să "jubileze" bucurandu-se de ceea ce ei au întemeiat acum 30 de ani, și cei mai tineri au desăvârșit în anii ce au urmat. Cu toții ne dorim ca fiecare dintre cei menționați, și noi toți împreună cu dânșii, să ne regăsim peste 20 de ani când vom sărbători adevăratul Jubileu, însă doar Bunul Dumnezeu știe timpul și viața fiecăruia dintre noi, și am vrut să ne asigurăm că marcăm în curgerea timpului această piatră de hotar la împlinirea a 30 de ani, miluiți cu spor duhovnicesc și alese binecuvântări de la Domnul.

Creștinii s-au adunat încet-încet, fiecare îmbrăcat de sărbătoare, mai elegant ca de obicei, aducând un pomelnic la Sfântul Altar sau un mic dar pentru Sfânta Biserică. La încheierea Sfintei Liturghii părintele Marian Preda a avut un scurt cuvânt de învățătură în care a asemuit biruința Sfântului Mare Mucenic Gheorghe prăznuit în aceeași zi, cu biruința membrilor fondatori ai Bisericii noastre. A mai menționat și "necredința" Sfântului Apostol Toma (prăznuit tot în aceeași zi) dar încredințat de Învierea Domnului, la invitația Mântuitorului spre a pune degetul în semnul cuielor (Ioan 20:27). Aceeași analogie a fost făcută de Părintele Marian, cu credincioșii ce au privit poate cu scepticism la început entuziasmul membrilor fondatori dar mai apoi au început să creadă că chiar este cu putință să se pună temelia noii Biserici Ortodoxe din Atlanta sub oblăduirea duhovnicească a Sfinților Împărați Constantin și Elena.

După Sfânta Liturghie, toți credincioșii au fost invitați la banchetul aniversar pregătit în cele mai mici detalii prin eforturile a zeci de voluntari, sub atenta coordonare a doamnei Preotese Diana. În cadrul banchetului a avut loc un frumos concert de muzică bisericească susținut de către cantorii bisericii noastre, domnul Mircea și doamna Livia Boian, împreună cu doamna Adriana Bucevschi și Părintele George. După concert, Părintele George a trecut în revistă un scurt istoric al Bisericii de la înființare până la momentul achitării tuturor împrumuturilor bancare, iar domnul Florian Ion, fost membru și președinte al Consiliului Parohial, a prezentat un mic istoric al timpurilor mai recente. Membrii fondatori trecuți la viața cea veșnică, Iosif și Dinca Negrau, și Ioan Petre, au fost comemorați în cadrul Sfintei Liturghii printr-un Parastas.

Dorim comunității noastre de Creștini Ortodocși, Sfintei noastre Biserici, și clerului slujitor de-a lungul anilor în acest Sfânt Lăcaș, un călduros “La Mulți Ani!” și Bunul Dumnezeu să reverse în continuare binecuvântare și spor peste noi toți!

La această aniversare ne-am hotărât să facem un cadou de suflet Bisericii noastre, și să ne strângem iarăși în frățietate în jurul proiectului de PICTURĂ. Anunțăm cu bucurie că deși abia început acest proiect, prin generozitatea noastră comună, am reușit deja să strângem 40% din valoarea totală a proiectului, după suma estimată până în prezent. Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Adevărat a Înviat! și La Mulți Ani!

Pr. George Acsente

Media

ReflecțiiDiana Acsente