Școala Duminicală

IMG_1189_edited_edited.jpg

Bine v-am regăsit, dragi elevi și părinți ai Școlii Duminicale!

Duminică 16 Septembrie am avut parte de o lecție memorabilă de Istorie Medievală a Românilor... copiii au învățat despre Ștefan cel Mare și Sfânt 👑 (1457 - 1504).

Timpul a fost destul de limitat pentru a discuta toate cele 40 războaie și lupte ⚔️ purtate de Ștefan cu turcii (otomanii, polonezii, maghiarii); am vorbit despre viața personală puțin (cele 3 căsătorii ale sale cu principese Ortodoxe), despre buna-gospodărire a Moldovei, cât și despre strategia de comandare a oștirilor 🔪💣sale.

Ștefan a înființat Mica Boierime (numirea în funcții a răzeșilor pe baza meritelor militare), cât și împroprietărirea cu pământ a țăranilor, asigurându-și astfel o domnie lungă și pașnică.

Bătălia de la Podul Înalt sau Bătălia de la Vaslui din 10 Ianuarie 1475 a lui Ștefan cel Mare ✝️ împotriva Semilunii Otomane ☪️ condusă de Selim Pașa a fost explicată copiilor printr-o frumoasă MACHETĂ :)

Am citit Legenda Stejarului din Borzești 🌳... și am amintit despre Ctitoriile lui Ștefan, una dintre ele fiind Mănăstirea Putna 🕌, unde Domnitorul își doarme somnul cel de veci. Barda, scut, cuțit, iatagan, săbii de jucărie ⚔️🔪au fost date copiilor spre studiu, fapt care i-a bucurat.

Am colorat coroana lui Ștefan 👑, după modelul care ne-a fost prezentat.

Am încheiat într-o notă melodioasă ascultând cântecul: “Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare, Seamăn pe lume nu are!”

Roxana Almășan – Instructor Istoria Medievală a Românilor

Școala DuminicalăFlorian Ion