"Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește, orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui" - Matei 12:25

Frați creștini,

Aș dori să extind apelul făcut Duminică în cuvântul de învățătură și dumneavoastră, cititorilor acestui Buletin Parohial. M-am cucernicit în fața dumneavoastră cerându-vă să sporim rugăciunea în aceste zile, în primul rând pentru că ne aflăm în perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, și mai apoi din nevoia stringentă de unitate și toleranță în rândul societății românești.

Când fiecare dintre noi ar fi trebuit să tresalte de bucurie și fericire pentru performanța reușită de cea mai în formă atletă a planetei, uimitoarea Simona Halep, care după 40 de ani a reușit să mai aducă un trofeu prețios din capitala Franței, iată că această bucurie a fost din păcate știrbită pentru mulți dintre noi suprapunându-se cu un eveniment foarte trist când zeci de mii de români influențați de mișcări populiste ale politicienilor de astăzi au împânzit centrul Bucureștiului.

Am observat cu toții cum în urma acestui protest s-a amplificat în societatea românească ura și discordia între oameni. Acest lucru, de a întărâta cetățenii unui popor unii împotriva altora, este unul extrem de periculos pentru societate și în neconcordanță cu învățătura teologică creștină. Cu câteva săptămâni în urmă vă scriam în cuvântul de suflet din Buletin despre războiul civil american unde generalii Sherman și George Pomuț au ajuns să ardă din temelii întregul oraș Atlanta. Războaiele civile din toate timpurile au fost cele mai dureroase deoarece, spre deosebire de cele internaționale, în războaiele și revoluțiile civile aveau loc confruntări și adevărate lupte între frați de același sânge și aceeași limbă.

În porunca a șasea oferită de Dumnezeu lui Moise învățăm că nu avem voie să ucidem sub nici o formă, cu atât mai mare este păcatul de a ucide pe cel de un neam și o limbă cu tine. Toate conflagrațiile civile au pornit fie din lăcomie, fie din populismul politicienilor. Linia noastră pe care trebuie să o urmăm este cea a legilor lui Dumnezeu, trebuie să iubim chiar și pe cei care ne urăsc pe noi ținând cont că suntem cu toți fii ai lui Dumnezeu și frați în Hristos Mântuitorul nostru.

Cu tristețe am observat prin media cum au fost ridiculizați oameni simpli participanți la acel trist protest. Acei oameni pot fi părinții, bunicii, unchii sau chiar rudele noastre și de aceea generația mai tânără trebuie să înțeleagă că s-a lucrat extrem de mult în perioada post comunistă la menținerea unei stări de sărăcire a populației, prin care acești oameni au devenit ușor de manipulat ținând cont că chiar și o banală vizită în capitala țării le poate oferi o fărâmă de fericire și un pic de schimbare măcar a decorului în care trăiesc.

Această falie ce s-a creat în societatea românească nu este una benefică, ea nu aduce decât ură între frați de credință, segregare a societății, discriminare și discordie. Datoria noastră a tuturor este de a ne alege prin vot politicienii care ne reprezintă cel mai bine, politicieni care pun mai presus de orice interesul național și bunăstarea populației, politicieni ce nu bagă discordie între cetățeni și între frați.

Îndemnul meu este să rămânem atenți la învățăturile Sfintei Scripturi. Mântuitorul ne învață că "orice cetate, orice casă ce se dezbină nu va dăinui și se va pustii". Matei 12:25

Să ne rugam mai mult în aceste zile pentru unitatea poporului nostru, pentru unitatea comunităților noastre românești din diaspora. Să fim mai toleranți unii cu alții și niciodată să nu privim cu superioritate la frații noștri ce poarta chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Dumnezeu să sporească dragostea în inima noastră a tuturor, să ne ferească de păcatul judecării aproapelui, dar totodată să trezească și responsabilitatea civică din fiecare de a nu se deznădăjdui ori lenevi atunci când trebuie să ne alegem conducătorii.

Zilele acestea ar fi trebuit să le petrecem în aceeași atmosferă ca la Paști când trebuie să ne îmbrățișăm unii pe alții și să ne bucurăm de praznicul Învierii Domnului. Să ne bucurăm unii de alții în aceste zile pentru faptul că nu am mai avut o astfel de performanță națională în sport de decenii întregi. A venit această fată minunată din Constanța și parcă ne-a alinat amărăciunea absenței țării noastre la Campionatul Mondial de Fotbal ce stă să înceapă curând. Felicitări Simonei Halep pentru competivitatea arătată. Acesta este rezultatul perseverenței și a muncii ei asidue.

Vă doresc tuturor să treceți acest Post al Sfinților Apostoli cu folos și spor duhovnicesc.

Dumnezeu să ne ajute și să ne binecuvânteze.

Părintele George Acsente

Rugăciuni recomandate în această perioadă:

Acatistul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Paraclisul Maicii Domnului

ReflecțiiFlorian Ion