Vrednic este!

Frați Creștini,

Săptămâna trecută, în perioada 30 August - 1 Septembrie, a avut loc al 87-lea Congres anual al Episcopiei Ortodoxe Române din America și Canada. Congresul a fost găzduit de Catedrala Sfântul Gheorghe, situată în orașul Detroit din statul Michigan.

Interesul preoților și al credincioșilor într-o mai bună funcționare a episcopiei noastre a determinat o participare record, având în vedere că pe lângă dările de seamă a avut loc o sesiune electorală specială în urma căreia Părintele Vicar Dan Hoarște (preot al episcopiei noastre) a fost ales pentru a fi ridicat la rangul de Episcop Auxiliar.

Acest demers de a alege un Episcop Auxiliar a venit din partea Părintelui Arhiepiscop Nathaniel, cel care păstorește această episcopie de peste 30 de ani. Crescândele nevoi pastorale din ultimele trei decenii, generate de imigrarea confraților noștri, precum și vârsta Părintelui Arhiepiscop Nathaniel l-au determinat să ia această decizie de a-și alege nu doar un urmaș ci și un ajutor real în timpurile prezente pentru a reprezenta episcopia corespunzător în teritoriu.

Congresul a început Vineri 30 August ca de obicei cu conferința clerului unde au participat doar slujitorii Sfintelor Altare având în vedere că la aceasta se discută doar probleme și metode de îmbunătățire pastorală a clerului. Aici preoții protopopi au prezentat rapoarte de activitate din protopopiate cu diverse probleme ce trebuie adresate și alte sfaturi practice ce au fost aplicate cu succes și au adus roade în pastorație. Unul dintre sfaturile practice de folos în pastorație, prin care parohiile devin mai transparente și mai vizibile în comunități, este reprezentat de chiar aceste Buletine Parohiale săptămânale sau lunare (majoritatea parohiilor au doar Buletin Parohial lunar). Nădăjduiesc că și Buletinul Parohial al bisericii noastre este de folos comunității parohiale și va ajuta într-o mai bună comunicare și participare la slujbele și evenimentele noastre.

În sesiunea comună de Vineri după masă a avut loc prezentarea diverselor rapoarte ale departamentelor și organizațiilor din Episcopie, ziua încheindu-se cu o deosebită slujbă a vecerniei în frumoasa Biserică Sfântul Gheorghe, localizată pe strada 9 Mile (pentru cei ce ați locuit în Detroit, unde bisericile românești sunt cunoscute după numărul de stradă).

Sâmbătă 31 August la ora 9AM a avut loc a doua parte a rapoartelor, până la ora 11AM când ne-am retras din nou în Sfânta Biserică pentru sesiunea electorală. Aici un număr de 211 votanți (preoți și delegați oficiali aleși de către fiecare parohie) au ales pe Părintele Vicar Dan Hoarște (a cărui biografie o puteți citi aici) să fie ridicat la treapta arhieriei pentru a ajuta pe Părintele Arhiepiscop la treburile episcopiei.

Votarea a fost una confidențială la care Părintele Dan nu a participat, preferând cum e și firesc să rămână într-o anexă a bisericii. Imediat după anunțarea de către Părintele Arhiepiscop a rezultatului favorabil, Părintele Lazăr (parohul bisericii gazdă) l-a adus pe Părintele Dan în biserica arhiplină, fiind întâmpinat în aplauzele tuturor și în urale "VREDNIC ESTE!". O puternică și vizibilă emoție cuprinzându-l pe părintele Dan, acesta nu a putut să exprime decât mulțumiri lui Dumnezeu pentru toate, și recunoștința fraților care l-au ales să le fie pastor la rang de Episcop.

Dorința clerului și a delegaților din parohii de a-l avea pe Părintele Dan drept Episcop Auxiliar va fi transmisă Sfântului Sinod al Orthodox Church of America și acesta va hotărî cea mai potrivită zi pentru hirotonia părintelui Dan la treapta de Episcop.

Sâmbătă după masă, la despărțire, am transmis părintelui Dan din partea mea și a parohiei noastre cele mai bune gânduri și dorința noastră de a fi un Ierarh dedicat și implicat în conducerea episcopiei pe drumul mântuirii și la noi performanțe.

Personal îl cunosc pe părintele Dan Hoarște de 22 de ani și sunt convins că va fi un Ierarh deosebit, sfinția sa fiind un cunoscut al parohiei noastre participând la diverse evenimente în decursul anilor de existență a parohiei, totodată el locuind în Atlanta o perioadă pe vremea Facultății de Teologie, făcând un internship la catedrala greacă Buna Vestire din Atlanta.

Axios, Vrednic este!

A consemnat,

Părintele George Acsente.

ReflecțiiFlorian Ion