Matei 6:16

"Când postiți, nu fiți triști ca fățarnicii, căci ei își smolesc fetele, casă arate oamenilor că postesc" Matei 6:16

Frați Creștini. Doar câteva ore ne despart până vom da startul urcușului duhovnicesc al Postului Mare, acesta va începe Luni, 27 Februarie și se va întinde ca de obicei timp de 7 săptămâni, până la Praznicul Învierii Domnului. Mântuitorul Hristos ne îndrumă în Evanghelia de la Matei în capitolul Șase cum trebuie creștinul să postească, nu pentru a se face vizibil și a fi apreciat de semeni, ci pentru a arăta lui Dumnezeu, cel ce vede în ascuns, străduința de a se înfrâna prin postire. Deși postul impune o oarecare sobrietate sporită în personalitatea noastră, Mântuitorul ne învață că nu trebuie să avem o statură tristă și întunecată exagerată în această perioadă, menirea postului fiind aceea de a ne ajuta să ne înălțăm duhovnicește prin calorii mai puține, și să devenim mai vigilenți când ne rugăm, și mai predispuși să fim generoși cu cei în nevoi atunci când simțim efectul foamei asupra noastră. Părintele Ilie Cleopa spune că "un stomac plin îl face pe om opac și îi îngreunează milostenia față de cei în nevoi"

Frați și surori, fiecare să postim după puterile noastre și să încercăm să observăm cum postul ne schimbă (în bine) temperamentul nostru, să încercăm fiecare să promitem Domnului că în timpul celor 7 săptămâni până la Paști renunțăm la ce este mai greu de ținut în control, fie că este vorba de mâncare, băuturi amețitoare, rețele de socializare, televizor, ori vorbe fără rost. Orice credem că ne stă în calea rugăciunii sporite și a bunătății sufletești să încercăm să excludem din viața noastră măcar în timpul Postului Mare, și încet-încet vom putea să extindem controlul de sine în fiecare zi din viața noastră. Postul este o pârghie perfectă pentru un nou început pentru fiecare dintre noi.

Biserica iese în întâmpinare și în ajutor pentru creștini în această perioadă: săptămâna viitoare vom pleca genunchiul la rugăciune mai des, prin citirea Canonului Mare în fiecare zi la ora 6 pm, de luni până joi. Vom continua apoi în următoarea săptămână cu un program de rugăciune online la îndemâna tuturor, unde vom încerca să citim toată Psaltirea, și o să ne vedem miercuri seara la Sfânta Liturghie a Darurilor Mai Înainte Sfințite. Vom opri orice activitate socială pe proprietatea bisericii, tocmai pentru a nu da nimănui motiv de preocupare de cele lumești în timpul Postului, ci doar de rugăciune sporită. Ne vom ocupa în schimb de înfrumusețarea bisericii și a curții acesteia prin curățenia de primăvară și pregătirea proprietății de Sfintele Paști, știind că munca fizică este parte din Post, adică ne ajută să fim mai atenți la noi înșine.

Doresc fiecăruia să parcurgeți Postul Mare cu bucurie, să nu îl luați ca pe o corvoadă silnică ci ca pe un motiv de bucurie, știind că la sfârșitul celor 7 săptămâni de Post se ivește Crucea de pe Golgotha și apoi Învierea Domnului Iisus Hristos. Veniți și vă spovediți și împărtășiți în această perioadă, nu amânați vă rog spre sfârșitul Postului căci va fi mult mai dificil cu timpul în Săptămână Mare a Patimilor. Imediat după Paști, pe data de 23 Aprilie ne vom pregăti cu toții de o zi specială când vom sărbători Biserica noastră la cei 30 de ani de existență, 15 ani de la sfințirea ei și 10 ani de continuă păstorire de către mine, nevrednicul. Anticipăm o sărbătoare deosebită unde vă invităm pe toți să participați. Vor fi în mijlocul nostru și Ierarhii noștri cărora le-am extins această invitație.

Prin participarea mea la Conferința anuala din Phoenix Arizona, IPS Arhiepiscopul nostru Nathaniel ne transmite binecuvântări și gânduri bune acum la începutul Postului Mare. Conferința anuală face parte din programul cursurilor de reciclare preoțească  (continuous education). A fost din nou o experiență foarte bună, unde temele principale au fost "Pastoral Care" și "Youth and Young Adult Ministry".

Am avut și bucuria de a mă deplasa la Mănăstirea Sfântul Antonie cel Mare din Florence Arizona, unde m-am rugat lui Dumnezeu pentru noi toți, și i-am mulțumit și pentru toate lucrurile bune pe care am reușit să le facem împreună în această Parohie timp de 10 ani de când suntem împreună.

Dumnezeu să ne binecuvinteze cu Harul Său, și să ne ocrotească pe noi! Părintele George

ReflecțiiDiana Acsente