Școala Duminicală 2018 - 2019

scoala duminical.jpg

Cu tradiție de câțiva ani buni, școala duminicală de la biserica noastră este tot mai vizibilă și la imboldul Părintelui și cu ajutorul voluntarilor inimoși, crește frumos de la an la an.

Cum numărul copiilor din parohia noastră e tot mai mare, considerăm că e de datoria noastră să îi formăm în tradiția și credința strămoșească, biserica fiind pentru noi toți, părinți și urmași, o oază de ortodoxie și totodată o Românie mai mică.

În anul școlar 2018-2019, 9 septembrie – 26 mai, Școala Duminicală se va desfășura în formatul cu care v-am obișnuit deja, cu 4 clase diferite, dedicate copiilor între 5 și 10 ani. Clasele durează 30-45 de minute, au loc în partea a doua a slujbei, după împărtășirea copiilor și sunt conduse de instructori diferiți:

  • Religie, instructor Aurelia Ionescu

  • Limba Română, instructor Oana Petroaie

  • Tradiții și Obiceiuri Românești, instructor Loredana Ghira

  • Istoria Medievală a Românilor, instructor Roxana Almășan

Instructorii sunt voluntari din parohia noastră, stâlpi ai bisericii de ani buni, părinți sau dascăli, oameni cu experiență sau studii în educație, care își dăruiesc timpul liber copiilor noștri, bisericii și bunului Dumnezeu, din convingere că darul lor nu e în zadar.

Activitățile se desfășoară ca și anul trecut, în sufrageria casei parohiale, care prin bunăvoința unor enoriași darnici, va fi dotată cu un laptop, proiector, hărți, biblii și alte materiale didactice.

Școala se face prezentă și la evenimentele din parohia noastră, cum ar fi festivalurile, sărbătorile de iarnă sau cele Pascale, și pe viitor ne propunem să devenim mai vizibili prin copiii noștri la cât mai multe din aceste momente ale anului. De exemplu, proiectul ShoeBox for children, prin care, în anii precedenți, s-au colectat și trimis unui orfelinat din România cadouri de Crăciun, e deja în plină desfășurare.

Vă mulțumim pentru susținere și vă invităm să vă alăturați echipei școlii duminicale, oricând este nevoie de ajutor în clasele noastre.

Doamne ajută!

Coordonator Școala Duminicală,

Oana Petroaie.

Mă numesc Aurelia Ionescu, sunt din Constanța și iubesc muntele atât de mult încât atunci când soțul a câștigat loteria vizelor în 2004 și mi-a spus că ne mutăm la poalele munților Appalachi, eu aveam deja bagajele la ușă.În România parcă nu se simt…

Mă numesc Aurelia Ionescu, sunt din Constanța și iubesc muntele atât de mult încât atunci când soțul a câștigat loteria vizelor în 2004 și mi-a spus că ne mutăm la poalele munților Appalachi, eu aveam deja bagajele la ușă.

În România parcă nu se simte atât de mult nevoia și nu este în tradiția noastră de a avea o școala duminicală. În România se învață religia la școală, copiii au bunici pe lângă care stau și “prind”, obiceiurile sunt respectate dacă nu în familie, atunci de prieteni și vecini și copiii învață din mers.

Aici, pe pământ American, am socotit Școala Duminicală o necesitate și astfel, din luna August 2011 sub îndrumarea Părintelui Chesarie am reînceput lecțiile de religie pentru copii. În timp, formatul a evoluat și sper să fie destul de atrăgător și pentru dumneavoastră, părinții copiilor din parohia noastră.

De dumneavoastră, părinții, depinde o parte din succesul acestei școli pentru că dvs. sunteți răspunzători în a vă trimite copiii să învețe limba română, tradițiile, istoria și religia ortodoxă. Pe lângă cele enumerate, la școala duminicală avem câteva activități de voluntariat la care copiii au participat cu plăcere în trecut: ShoeBox pentru copiii orfani din România, felicitare și donații pentru copiii bolnavi de cancer de la Spitalul Județean Constanța, OpenHand Atlanta.

Cum am spus la încheierea anului școlar precedent, trimiteți-vă copiii la școala duminicală pentru că nu îi învățam de rău și dvs, între timp, rămâneți să ascultați predica Părintelui George.

Mulțumesc pentru că ați avut răbdare să citiți aceste rânduri și vă aștept cu drag copiii la ora de religie.

Mă numesc Loredana Ghira, sunt născută în Inima Transilvaniei (Târgu-Mureș), crescută de bunici la sat, comuna Lunca județul Mureș.Am absolvit colegiul sanitar Gheorghe Marinescu, asistent medical generalist profil teologic și am lucrat în spital de…

Mă numesc Loredana Ghira, sunt născută în Inima Transilvaniei (Târgu-Mureș), crescută de bunici la sat, comuna Lunca județul Mureș.

Am absolvit colegiul sanitar Gheorghe Marinescu, asistent medical generalist profil teologic și am lucrat în spital de stat secție cardiologie-interne.

Sunt căsătorită cu Valentin Ghira, avem doi băieți minunați Luca și Matei, iubim timpul petrecut în familie și locuim de 10 ani în metropola Atlantei.

Bunica mea, Dumnezeu să o odihnească în pace, a iubit și păstrat cu sfințenie tradiția și obiceiurile strămoșești, sentiment ce mi-a fost transmis și mie de mic copil!

În acest an îmi doresc și eu să pot transmite mai departe copiilor din parohia noastră Tradițiile și Obiceiurile noastre strămoșești, care se învață și se memorează doar dacă le trăiești!

Mă numesc Oana Petroaie, sunt originară din Fălticeni, județul Suceava și locuiesc în Sandy Springs împreună cu soțul și băiețelul meu.Sunt enoriașă a parohiei bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din toamna anului 2007 și în urmă cu doi a…

Mă numesc Oana Petroaie, sunt originară din Fălticeni, județul Suceava și locuiesc în Sandy Springs împreună cu soțul și băiețelul meu.

Sunt enoriașă a parohiei bisericii Sfinții Împărați Constantin și Elena din toamna anului 2007 și în urmă cu doi ani am început să voluntariez în cadrul școlii duminicale, unde o dată pe lună fac o oră de limba română.

Ca băștinașă a Fălticeniului, mă mândresc să fi călcat pe urmele unor oameni de seamă, din domeniul literaturii și a altor arte, cum ar fi Creangă, Sadoveanu, Labiș, Irimescu, Birlic, Ciopraga, sau familia Lovinescu.

Am studiat limba și literatura română la Facultatea de Litere din Suceava, pe care am absolvit-o în 1998. În România am fost profesoară de limba română și engleză timp de 9 ani și am lucrat cu copii de la grădiniță până la clasa a VIII-a. Am un masterat în literatura română postbelică, definitivatul și gradul II în invățământul românesc, precum și o diplomă Montessori, pentru grupa de vârstă 0-3 ani, dobândită în Statele Unite.

M-am mutat în Atlanta împreună cu soțul meu în 2007. Aici am lucrat încă de la început în învățământ, fie ca educatoare, ca profesor de engleză ca limbă secundară pentru adulți sau ca administrator. În prezent sunt educatoare la Cross of Life Montessori School.

În 2012 s-a născut Vlad, băiețelul nostru, iar de atunci ne petrecem verile în România, ca să ținem legătura cu bunicii, țara și limba.

Deși voi fi mereu cu sufletul în România, casa mea e acum aici și am găsit în comunitatea bisericii noastre o Românie mai mică, care alină pe cât posibil dorul de pământul natal.

Mă consider norocoasă să am o biserică în limba română, unde mi-am botezat copilul, unde acesta aude și vorbește românește, este expus la obiceiuri și tradiții românești și are acces la credința ortodoxă românească.

De aceea îmi dedic timpul copiilor parohiei noastre și din dragoste pentru limba română, încerc să o transmit mai departe celor care cred că e important și fac efortul de a vorbi cu copiii lor în limba strămoșilor.

La cei 35 de ani, Roxana Almășan, mamă și soție, profesoară/tutor, pot spune că mă simt o femeie împlinită și fericită și dau slavă lui Dumnezeu pentru asta.Am terminat Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare, Maramureș, iar datorită medie…

La cei 35 de ani, Roxana Almășan, mamă și soție, profesoară/tutor, pot spune că mă simt o femeie împlinită și fericită și dau slavă lui Dumnezeu pentru asta.

Am terminat Colegiul Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare, Maramureș, iar datorită mediei de la Bac 9.56 am fost admisă la buget la Cluj, Universitatea “Babeș-Balyai”, ca Studentă a Facultății de Istorie și Filozofie.

Au urmat 4 ani de studiu intens iar după absolvirea facultății m-am întors în orașul natal, Baia Mare, unde am predat elevilor Istorie atât la nivel gimnazial (Școala 13), cât și Liceal (Liceul Nr. 1).

Cu soțul meu m-am cunoscut în Baia Mare și aș putea spune că a fost dragoste la prima vedere, amândoi împărtășeam aceleași vise, ne uneau aceleași idealuri... Era bine acasă, însă doream să dăm o șansă în plus copiilor nostri, de aceea am imigrat pe acest tărâm al fagăduinței.

Cred că înțelegeți că sunt o bună cunoscătoare a trecutului țării noastre, însă șovinismul nu are loc în inima mea, sunt etern recunoscătoare acestei țări care ne-a înfiat.

Raul, soțul meu, este Sr. Engineer, lucrează de 10 ani în Maintenance pentru o companie. Matthew, băiețelul nostru, a împlinit de curand 6 ani și este în clasa I la North Metro Academy. Olivia are 3 ani și jumătate și este elevă la Christian Preschool.

... Iar eu , dupa 8 ani ca Pre-K & K Teacher în Private Schools, am primit cu bucurie jobul de Assistant Director of Curriculum la o Școală Primrose. Olivia era micuță și nu am profesat prea mult, am fost stay-at-home mamă pentru 3 ani de zile, m-am ocupat exclusiv de creșterea și educarea copilașilor noștri.

Mi-am reluat de curând cariera didactică, meditând elevii (Tutor), atât în privat, cât și lucrând pentru Tutoring Agencies (Great Potential Learning & Varsity).

Mă bucur să pot servi și în acest An Școlar lui Dumnezeu, acestei minunate comunități de care aparținem și copilașilor. Îmi voi da toată priceperea, cunoștințele și aportul să îi învăț din trecutul glorios și totodată crud al Romaniei. Dumneavoastră, părinților și bunicilor, vă rămâne să aduceți copiii la ore. Vă mulțumim!

Florian IonComment